Onlangs hebben wij Scaletrading, importeur van PIKO, op bezoek gehad en konden wij de nieuwe bruine NS2297 alvast live aanschouwen. Bovenstaande foto laat de prachtige details zien van onder andere de gesloten bufferbalk.

De geschiedenis van de NS2200

De vier-assige dieselelektrische locomotieven van de serie 2200 van de Nederlandse Spoorwegen (NS) markeren vanaf 1955 het omslagmoment van stoom- naar dieseltractie. Met de cabine aan één kopzijde en de lange karakteristieke motorhuiven bekrachtigden de machines het Amerikaanse ontwerp van Baldwin-Westinghouse. De locomotieven werden met hun topsnelheid van 100 km/h niet alleen voor goederentreinen en rangeerwerk ingezet, maar zij werden ook gebruikt als trekkracht voor passagierstreinen. Voor zware ertstreinen werden de 900 pk sterke machines met drie tot vier locomotieven als meervoudige tractie ingezet. Begin jaren ’50 nam NS het besluit om alle resterende stoomlocomotieven te vervangen door diesel-locomotieven. Er moesten daarom in zeer korte tijd ca. 280 diesellocomotieven worden aangeschaft. Naast de reeds bij Alsthom in aanbouw zijnde serie NS 2400/2500 werd bij Baldwin in de Verenigde Staten van Amerika gekeken voor locomotieven die in multiple schakeling konden rijden. Uiteindelijk heeft NS opdracht gegeven voor de bouw van de serie NS 2201-2350 naar het ontwerp van Baldwin met een tractie-installatie van Westinghouse, de elektrische installatie van Heemaf en diesel-motoren van Stork. (De motoren van NS 2301-2340 kwamen van Usines Schneider, Lyon). De reeks locomotieven werd gebouwd bij Allan in Rotterdam (2201- 2300) en Usines Schneider in Lyon (2301-2350). De serie NS 2200/2300 werd in dienst gesteld in het roodbruin met een zandgele bies en sierlijke “V”-vorm op de neus en de achterzijde. Op de neus was de “V” dubbel uitgevoerd. In de jaren ’70 werden de meeste loc’s overgeschilderd in de nieuwe huisstijl geel/grijs. Een groot aantal is echter altijd roodbruin gebleven. In de nadagen werden de nummerschilden verwijderd en werden de locomotiefnummers op de lege plek met witte stickers aangebracht. Eén exemplaar is in de jaren ’90 NS- Cargo rood geweest. Dit was radioloc NS 2384 (ex 2342). De 2328 en 2270 die in 1995 aan Strukton werden verkocht, werden geheel geel geschilderd. Daarbij werden de loc’s omgenummerd naar 302328 en 302270.

In 1995 werden 25 exemplaren verkocht aan de NMBS. Bij onze zuiderburen werden de loc’s onder-gebracht in de reeks 76. Na een revisie werd het NS grijs bij één exemplaar vervangen door het Belgische dieselgroen.

De eerste uiterlijke wijziging aan de locomotieven was het aanbrengen van de geluidsdemper op de motorhuif in het begin van de jaren ’60.

Een aantal loc’s werden in de loop van de tijd voorzien van radiografische besturing. Dit werd op de loc aangeduid met een “R” tussen twee bliksemschichten. In 1992 werden de radioloc’s omgenummerd, zodat een aaneengesloten nummerserie (NS 2361-2382) ontstond.

De frontseinen kwamen in de loop van de tijd in diverse vormen voor. Het grootste gedeelte van de serie heeft tot het einde gereden met het omgekeerde L-sein. Bij een aantal loc’s werd een derde sein aangebracht, maar ook daar was geen eenheid in. Er werd een kleine lamp boven aangebracht, midden tussen de sluitseinen, maar het kwam ook voor, dat de derde lamp midden op de voor- en achterzijde werd aangebracht. In dit geval was de derde lamp even groot als de normale frontseinen.

De hele serie werd vanaf 1970 voorzien van zwaailichten voor en achter. Aanvankelijk blauw, maar ze werden al snel rood, omdat blauw gemakkelijk werd verward met hulpdiensten.

Bij de VSM in Beekbergen zijn in totaal nog vier loc’s uit deze serie bewaard gebleven. De roodbruine NS 2233 en NS 2299 zijn bedrijfsvaardig en nagenoeg  in de oorspronkelijke staat teruggebracht, terwijl de geel/grijze NS 2203 en NS 2207 nog op restauratie wachten. De bruine NS 2225 is volledig gereviseerd en is in handen van de  Stichting Museum Materieel Railion. Deze loc wordt regelmatig ingezet op de hoofdbaan.

De PIKO NS2200, een revolutionair model!

Locomotief NS 2297, uitvoering met 4 frontlichten (2x wit en 2x rood). De PIKO NS 2200 wordt gekenmerkt door een zwaar uit metaal gegoten chassis, een sterke 5 polige motor met twee vliegwielen, twee antislipbanden met diagonale opstelling, een overzichtelijke hoofdprintplaat met Plux22 interface, heldere LED-verlichting en digitaal apart schakelbare sluitlichten. 

Het model is voorbereid op een ongecompliceerde inbouw van sound met een zo groot mogelijke luidspreker. Ondanks dat, is er een vrije doorkijk in het machinistenhuis gebleven, die ook in H0 een 1: 87-machinist op een NS 2200 eindelijk voldoende werkruimte biedt. Losse remslangen, imitatieschroefkoppelingen en opvulstukken voor de bufferbalk worden meegeleverd voor een optionele opwaardering voor vitrinegebruik. Het AC-model beschikt reeds af fabriek over een compatibele PluX22-decoder.

De PIKO NS 2200 is voorzien van los aangezette sluitseinhouders, multiple stekkerdozen aan frontzijden, omloop en trappen uit wafelplaat, een filigraine schoorsteen/uitlaat, gedetailleerde en scherp gegraveerde draaistellen, vrijstaande handstangen bij de deuren en handgrepen op het dak, los ingezette luiken op de huif, evenals een zeer fijn luchtrooster op de motorhuif.Met deze optische kenmerken in combinatie met de technische standaards, zoals digitaal schakelbare cabineverlichting, de uitschakelbare sluitlichten en de af fabriek ingebouwde buffercondensator voor optimale rijeigenschappen zonder geluidsonderbreking, staat een kwalitatief hoogwaardig model van deze belangrijke locomotief-serie bij PIKO ter beschikking.


De conclusie

Met de gedetailleerde, werkelijkheidsgetrouwe nabootsing van de klassieke NS 2200 serie met een zeer hoge gebruikswaarde onderstreept PIKO nogmaals haar streven om technisch moderne en geavanceerde modellen op het hoogste niveau aan te kunnen bieden tegen een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
Vanwege de stroombuffer (Powerpack) wordt het rangeren in digitaal bedrijf ook op complexe wisselstraten zeer plezierig.

Het aantrekkelijke model zal door zijn uitstekende rijeigenschappen, de filigrain en hoogwaardig technische uitvoering, evenals de onderscheidende vormgeving, zowel de praktijkgerichte modelspoorder als de veeleisende verzamelaar zeer zeker aanspreken.

Bestelinformatie PIKO NS2200 

De hierboven uitvoerig beschreven NS2297 zal de eerste van de reeds drie aangekondigde modellen zijn die geleverd gaat worden. De NS2297 staat gepland voor eind juni van dit jaar.
In het derde kwartaal van dit jaar volgen ook de NS2342 en NS2273.

De NS2273 wordt af fabriek direct geleverd met een sounddecoder en werkende zwaailichten.
Deze sounddecoder zal ook los verkrijgbaar zijn om naderhand in te bouwen in de NS2297 en NS2342.

Voor iedereen die bij ons de NS2297 en/of NS2342 besteld, bieden wij als extra service aan de losse sounddecoder (56368) in te bouwen. Wij berekenen alleen de sounddecoder.
Het inbouwen en inregelen wordt uiteraard door ons gerealiseerd!