Ontdek de mogelijkheden van digitaal rijden!

Digitaal rijden...? Ik zie door de hoeveelheid centrales, decoders, terugmelders het juiste spoor niet meer...

Als u wilt beginnen met digitaal komt er best wel veel op u af. Wat heeft u nodig, welk merk kunt u het beste kiezen en wat komt er allemaal nog meer bij kijken?

Het voordeel van digitaal rijden ten opzichte van analoog rijden, is dat u veel meer mogelijkheden heeft. 
Locomotieven rijden mooier, en u kunt het gedrag beïnvloeden.  

U kunt bijvoorbeeld de optrek- en afremvertraging instellen, functies zoals verlichting, automatische koppelen of een rookgenerator kunt u in- of uitschakelen ongeacht of de locomotief rijdt of stilstaat. Omdat een locomotief een eigen adres heeft, kan op dezelfde baan een andere locomotief met een ander adres ook rijden, ook in tegengestelde richting.

Met 1 handregelaar meerdere treinen onafhankelijk van elkaar  aansturen is kinderspel en is nog maar het begin...

Naast het onafhankelijk aansturen van de locomotieven kunt u ook iedere locomotief, indien er ruimte genoeg aanwezig is, met geluid laten rijden. Deze functies worden ingeschakeld door middel van de functieknoppen op de desbetreffende regelaar. 

Geluid? Dit zegt meer dan 1000 woorden...


TIP! De hoofdrolspeler in deze clip is de Märklin Baureihe 94.
 

Welk systeem past het beste bij mij?

Als u weinig ruimte heeft, en met niet meer dan 3 locomotieven tegelijk kan rijden, kunt u zich prima redden met de basis startsets van Märklin, Roco/Fleischmann of Piko. Märklin bied startsets aan met de Mobile Station 2, Roco met de Multimuis en Piko met de Digi 1 controller. Deze drie digitaalsystemen verschillen in hun presteren minimaal van elkaar echter heeft de Roco Multimuis het grote voordeel dat u door middel van een uitbreiding met een grotere transformator al 5 á 6 treinen kunt aansturen. Daarin zit de beperking van het Märklin Mobile Station 2 en de Piko Digi 1 controller die dit niet kunnen. 

Als u meer ruimte tot u beschikking heeft en dus met meer locomotieven kunt rijden, zijn er meerdere en geavanceerdere systemen bij ons verkrijgbaar. Er is van Roco/Fleischmann de Z21 centrale die draadloze besturing bied via uw iPHONE, iPAD, Android tablet en/of Smartphone. Van ESU is er de ECoSII met een groot touchscreen met twee regelaars, Märklin heeft de Central Station 2, ook met een touchscreen en twee regelaars. Zowel de ESU ECoSII en Central Station 2 zijn de beste keuze voor grotere modelbanen.

De Z21 centrale is in potentie ook een systeem wat voor grotere banen geschikt gaat worden maar is op dit moment nog beperkt in zijn functionaliteit ten opzichte van respectievelijk de ECoSII en Central Station 2. Updates komen met enige regelmaat beschikbaar en zo ontwikkelt dit prachtige systeem zich verder. Meer informatie treft u hier >>


TIP! De hoofdrolspelers in deze clip zijn de Roco Z21 centrale en de Brawa Baureihe 98.10.

PC aansturing

Als u een grote baan heeft, kunt u deze als derde mogelijkheid ook nog aansturen met software via een computer. Hiervoor kunt u gebruik maken van verschillende programma's die veel mogelijkheden bieden maar tegenlijk is ook belangerijk te weten dat u te maken heeft met complexe materie. Wij kunnen best zeggen dat dit een kleine studie vereist om thuis te raken in de volledige automatisering van uw modelbaan.

Automatiseren zonder tussenkomst van een PC kunt u uiteraard ook met het Märklin Central Station 2 of ESU ECoSII realiseren echter als u voor PC aansturing kiest kunt u vaak wel flink besparen op dure componenten zoals afremmodules. 

Bentink Modelspoor kiest voor Win-Digipet software

Sinds eind 2014 zijn wij gestart met de verkoop van Win Digipet en organiseren wij voor zowel beginners als gevorderden zeer interessante digitaal workshops.

Win-Digipet in het kort...
Met Win-Digipet is (vrijwel) alles mogelijk. Met het programma heeft u tools tot uw beschikking om uw modelbaan volledig naar wens in te richten. U kunt uw treinen volledig automatisch besturen. Het blijft uiteraard ook mogelijk uw treinen handmatig te besturen!
Nieuwsgierig geworden?
 
U kunt bij ons gratis een demo versie afhalen in de winkel of een keer een workshop volgen...  

'GOEDE ONDERSTEUNING IS IN ONZE OGEN ESSENTIEEL OM MET PLEZIER TE KUNNEN GENIETEN VAN UW MODELSPOORHOBBY.'

Wij begrijpen zeker dat na het lezen van deze pagina er een aantal vragen onbeantwoord blijven daarom bieden wij u vrijblijvend onze inmiddels bekende 1 op 1 demo aan. U kunt door een afspraak te maken met onze digitaal specialist Johan Jansen al uw vragen stellen en ervaren wat de ESU ECoSII, Märklin Central Station 2 en Z21 allemaal kunnen. Er is tenslotte een belangrijke keuze te maken en wij helpen u er graag bij!