Starten met de meest veelzijdige hobby ter wereld!

Wilt u ook graag starten met de meest veelzijdige hobby ter wereld?

Als u al een beetje georiënteerd heeft op onze webwinkel dan ziet u dat er wel heel veel keus is. Daarom is ook de meest gestelde vraag bij ons in de winkel; waar moet ik beginnen? Ik zie door de hoeveelheid treinen het juiste spoor niet meer...

Impressie

'GOEDE ONDERSTEUNING IS IN ONZE OGEN ESSENTIEEL OM MET PLEZIER TE KUNNEN GENIETEN VAN UW MODELSPOORHOBBY.'

Wij helpen u graag op weg.

Om tot een juiste start met modelspoor te komen en daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan met uw modelspoorbaan is het belangrijk een aantal punten goed en helder voor u zelf te hebben:

Er zijn verschillende schalen verkrijgbaar?
Welk tijdperk wil ik uitbeelden?
Kies ik voor een analoge aansturing of digitaal?
Wordt het gelijk (DC) - of wisselstroom (AC)?

De verschillende schalen

De modelspoorwereld kent een verscheidenheid aan schalen.
De meest voorkomende schalen zijn N en HO (H nul). De HO (1/87) schaal geniet het meeste aan populariteit en dat komt omdat daar het meeste in verkrijgbaar is.

‘Voor de liefhebbers van Nederlandse treinen biedt HO verreweg het breedste assortiment.’

Na HO is het kleinere N spoor (1/160) de meest gereden schaal. Indien de ruimte beperkt is om een behoorlijke modelspoorbaan te realiseren heeft N spoor een voordeel ten op zichte van HO omdat dit een stuk minder ruimte nodig heeft. Echter gaan de maten van detaillering bij HO weer een stuk verder en zijn de modellen vaak robuuster.

Impressie

‘Hoe groter de schaal hoe meer details.’

De tijdperken
Naast het oriënteren om tot een juiste keuze te komen is er nog een keuze te maken namelijk welk tijdperk wil ik gaan uitbeelden. Sommige van u vinden dat helemaal geen moeilijke keuze omdat zij simpelweg iets moois zien en dat kopen voor op hun modelbaan. Of het nu een stoomtrein is uit begin 1900 of de meest geavanceerde sneltrein het is allemaal mogelijk mits het juiste stroomsysteem gekozen wordt.

Echter als er kritischer gekeken wordt om de modelbaan zo dicht mogelijk naar de werkelijkheid te maken, is het goed om u te oriënteren wat er in een bepaalde periode gereden heeft. Als u bijvoorbeeld liefhebber bent van stoomtreinen kunt u de keuze al beperken van tijdperk I t/m begin IV.
De grote variëteit aan railvervoerders vandaag de dag maakt het wel heel kleurrijk op de modelbaan.

Tip! Tijdperk III is de meest gekozen periode omdat er toen zowel met stoom, diesel als elektrische locomotieven werd gereden.

Als u eenmaal gekozen heeft voor een tijdperk zoals hieronder beschreven staat, maakt het uiteindelijk ook makkelijker om uw spullen aan te schaffen.
De meeste fabrikanten hanteren namelijk dezelfde tijdperk aanduidingen.
 

Tijdperk

    Periode

I

1835 – 1920

II

1920 – 1950

III

1950 – 1970

IV

1970 – 1990

V

1990 – 2005

VI

2005 – heden

 
starten met...

Schaal HO... maar gelijk- of wisselstroom?

Als u kiest voor de meest gangbare HO schaal heeft u binnen deze schaal de mogelijkheid te kunnen kiezen voor het gelijk- of wisselstroomsysteem.

Het wisselstroom (AC) systeem wordt alleen door Märklin gefabriceerd en is herkenbaar aan de middenrail (3e rail). Alle (Märklin) locomotieven zijn ook voorzien van een sleper in het midden voor de stroomafname. Het grote voordeel van het 3-rail systeem is dat deze minder storingsgevoelig is ten opzichte van het gelijkstroom (DC) systeem. 

My world

MODELSPOOR, JE KUNT ER NIET VROEG GENOEG MEE BEGINNEN
 


Nieuw bij Märklin is het 'My world' programma. Met de aanschaf van een My World startset wordt de basis gelegd voor een eindeloos treinavontuur voor kinderen vanaf 3 jaar! In onze
Märklin-shop te Apeldoorn maar natuurlijk ook hier online hebben wij een ruim programma standaard uit voorraad leverbaar. 

Een andere grote naam uit de modelspoorwereld is Fleischmann, tegenwoordig samen met Roco. Dit is een gelijkstroom fabrikant. Het gelijkstroom systeem heeft geen middenrail en kan daardoor voor sommige starters net de doorslag geven om voor gelijkstroom te kiezen omdat dit de werkelijkheid dichter benadrukt. 

Fleischmann (en vele ander merken) en Märklin hanteren dus dezelfde spoorbreedte maar hebben verschillende stroomsystemen.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk een Märklin locomotief op een gelijkstroombaan te laten rijden ondanks dat spoorbreedte hetzelfde is.
Het desbetreffende systeem zal dan direct een kortsluitmelding geven.

Tegenwoordig is het wel zo dat onder andere Fleischmann, Roco, Piko, Brawa en vele andere fabrikanten hun van origine gelijkstroommodellen vanaf de fabriek vervaardigen voor het Märklin wisselstroom systeem. Märklin doet dat op haar beurt ook en brengt deze gelijkstroom modellen uit onder het merk Trix.

Rijtuigen en goederenwagons zijn te voorzien van de juiste wielen en kunnen zo dan rijden op een gelijk- of wisselstroombaan.

Analoog of digitaal?

Vandaag de dag staat de verhouding van verkrijgbaarheid van analoge startsets 1 tot 10 digitaal.
De voordelen van een digitale treinaansturing ten opzichte van een analoge zijn ook groot. Met 1 handregelaar meerdere treinen onafhankelijk van elkaar  aansturen is kinderspel en het is nog maar het begin...

Naast het onafhankelijk aansturen van de treinen kunt u ook iedere locomotief, indien er ruimte genoeg aanwezig is, met geluid laten rijden. Deze worden ingeschakeld door middel van de functieknoppen op de desbetreffende regelaar.

Iedere locomotief moet afzonderlijk uitgerust worden met een decoder om op een digitale modelbaan aangestuurd te kunnen worden. 

“Bij aanschaf van een nieuwe locomotief kunnen wij deze voor u voorzien van een decoder en regelen deze gelijk in met het juiste profiel’’

Wij hopen dat na het lezen van deze pagina er een aantal vragen beantwoord zijn maar nodigen u ook van harte uit bij ons in de winkel om u verder en nog gerichter te kunnen adviseren. Uiteraard mag u ons ook een mail sturen of telefonisch contact met ons opnemen. Er is tenslotte heel veel keus en wij helpen u er graag bij!